Praktické používanie Zákona o konkurze a reštrukturalizácii (ZKR) v reálnom živote
ISSN 1337-6179          dnes je piatok 24. novembra 2017, meniny má Emília , zajtra Katarína 
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Znamenie:
Vodnár
Fáza Mesiaca:
1. fáza
Časť rastliny:
kvet
Živel:
vzduch
Výživa:
tuky
Sila Mesiaca:
vzostupná
Magazín - článok
článok bol uverejnený: 22.9.2007

ENZYMATICKÁ PODPORA - ABY TELO HLADKO FUNGOVALO

Enzýmy sa nachádzajú vo všetkých živých rastlinách a zvieratách a sú životne dôležité pre normálne fungovanie všetkých telesných procesov. Ako zápalné iskry regulujú všetky telesné procesy.

Bez enzýmov by sme nemohli ani myslieť, ani dýchať alebo tráviť. Pomáhajú prijímať do krvi živiny a držať bunky intaktné. Tiež sú nepostrádateľné v imunitnom systéme: Nechávajú komunikáciu medzi obrannými bunkami prebiehať v regulovanej miere. Okrem toho podnecujú obranné bunky a podporujú tak telu vlastnú obranu v boji proti vírusom.

Enzýmy pôsobia ako biokatalyzátory. Ich práca však nemôže bezchybne prebiehať bez koenzýmov. Posledne pomenované substancie sú minerály, vitamíny a proteíny. Napriek tomu, že enzýmy sú v prvom rade proteíny, potrebujú aminokyseliny (proteínové stavebné kamene) pre svoju normálnu funkciu. Taktiež hormóny sú hlavne proteíny a potrebujú súhru s enzýmami, aby regulovali priebeh telesných procesov. Tieto komplexné proteínové štruktúry sú vyrábané telom.

Každá bunka tela produkuje najrôznejšie enzýmy. Podľa funkcie existujú rôzne vzorce enzýmov. Tak sú napríklad medzi pečeňovými také, ktoré sú zodpovedné za látkovú výmenu liekov a iných jedov alebo ktoré môžu tieto lieky a iné jedy odbúravať.
Slinivka brušná produkuje tráviace enzýmy lipázu, proteázu a amelázu. Pri poruche funkcie slinivky brušnej spojenej s narušeným prijímaním živín v tenkom čreve, sa predpisujú enzýmy, napr. enzým papain získavaný z plodu papáje. Ten sa používa aj na obväzovanie rán a vredov, pretože rozpúšťa odumreté tkanivo a zhrudkovateľú krv. Týmto spôsobom sa redukujú opuchy a modriny.

Enzýmy prijímame najlepšie so živou potravou: nezahriatú biozeleninu a bioovocie, šťavy z travín, neklíčené zrná, obilniny a strukoviny (napr. slnečnicové jadierka, šošovicu alebo fazuľky mungo) namočíme cez noc v čistej vode s tretinou čajovej lyžičky himalájskej kryštalickej soli. Necháme naklíčiť v špeciálnom pohári, niekoľkokrát denne prepláchneme.
Na cestách nás najlepšie zásobuje modrozelená riasa spirulina so svojimi asi 2000 enzýmami. Dôležité je taktiež žuvanie, preto keď je kaša z jedla tekutá, môžu sa mnohé z biokatalyzátorov dostať do krvi už sliznicou úst a plniť svoje úlohy.

Americký biochemik a odborník na výživu Dr. Edward Howell vychádza z toho, že každému jednotlivcovi je pri narodení daná len obmedzená zásoba telesných enzýmov. Keď sme mladí, podporuje našu normálnu schopnosť produkovať enzýmy rýchly rast a zamedzuje vo väčšine prípadov vážnym ochoreniam. Ale keď starneme, vyčerpávajú sa nášmu telu vlastné biokatalyzátory. Pokiaľ túto spotrebu nezastavíme zvýšeným prísunom enzýmov zo živej potravy, budú naše tráviace a vylučovacie schopnosti slabšie. To môže viesť k akútnym zdravotným problémom, k obezite a chronickým ochoreniam. Čím rýchlejšie spotrebujeme svoju zásobu enzýmov, tým kratší je náš život. Varená alebo chemicky spracovaná potrava, alkohol a lieky odnímajú telu biokatalyzátory.

Keď nášmu telu dávame varenú stravu, je najlepšie zjesť pred jedlom polku papáje. Účinok papáje ako enzýmovej terapie je vedecky potvrdený (srov. Simonsohnová: Papája liečenie zázračným plodom). Môžeme si vziať tiež enzýmový koncentrát. Tu sa hodí: prášok zo spiruliny, alfa-alfy, divokého jačmeňa alebo prášok zo šťavy šetrne usušených čerstvých rastlinných produktov z kontrolovaného biologického poľnohospodárstva. Rozpustite čajovú lyžičku na enzýmy bohatého prášku v pohári vody alebo v nesladenej šťave z jabĺk či červenej repy a pite tento nápoj pol hodiny pred každým jedlom. Prášok zo spiruliny musí byť rozmiešaný najprv ako múka s malým množstvom vody, pretože sa tak ľahko nerozpúšťa. Môžeme ním však posypať tiež ako koncentrovanou proteínovou potravou všetky nie príliš teplé jedlá.

Vedľa výdatného požívania surovej potravy a prijímania popísaných enzymatických doplnkov výživy vám radím od 30. roku života predchádzať opotrebovania slinivky ešte inými opatreniami:
Môžete dvakrát až trikrát denne tlakom prstov stimulovať akupresúrne body pre problémy so slinivkou brušnou. Tým podnietite telu vlastnú produkciu enzýmov. Body stláčame po stranách počínajúc od základného kĺbu palca na nohách prostredníkom alebo ukazovákom až k päte a potom ďalej hore po stranách na vnútornej strane lýtka až ku stredu lýtka. Posledný bod pod kolenom trieme ukazovákom v prehlbni naviac môžete spracovať reflexné zony oboch chodidiel pomocou palca. Pretože pečeň, žlčník a žalúdok sú v striedavej súhre so slinvkou brušnou, bolo by zmysluplné aktivovať tiež tieto orgány. Masírujte najlepšie celú strednú oblasť chodidiel medzi pätou a klenbou nohy.

Zdroj: M.E.Mayer: Detoxikace a posilování imunity; Vydavateľstvo Fontána; www.fontana.ws




Zaradený v rubrike: Zdravá výživa (všetky články v rubrike)
Článok bol prečítaný: 10815 krát

Fotogaléria ku článku

Zobraziť detail obrázku...
Foto: archív redakcie

Súvisiace informácie

Ponúkate službu alebo produkt súvisiace s článkom? Toto je miesto pre Vašu reklamu. Neváhajte a zviditeľnite svoje podnikanie! Pridajte SEM svoj odkaz vo forme textu alebo obrázku, alebo s kontaktnými údajmi o Vás.
Ak chcete pridať Vašu reklamu pod tento článok, napíšte nám na náš email: redakcia@magazinluna.sk



predplatitelia





Copyright (C) 2007 - 2017 Magazín LUNA, s.r.o., ISSN 1337-6179, web solution and visual design (C) 2007 SYNAPSYS, s.r.o.
(verzia aplikácie 4.14)