Nielen počas Vianoc, no aj iných sviatkov v priebehu roka by nám nemalo byť ľahostajné, čo naše ratolesti dostanú na tanier. Napokon, nám, dospelým detská strava tiež neuškodí. Na záver ponúkneme aj chutné recepty. Môžete sa inšpirovať.
V prvom rade si musíme uvedomiť, že dieťa má prijať toľko kalórií, koľko
vládze vydať. Inak sa v budúcnosti môžme potýkať s obezitou. Obezita
začína byť veľmi rozšírená hlavne medzi školákmi. Deti majú málo pohybu,
veľa času trávia pri televízore, internete a pohybu vonku v prírode
nevenujú pozornosť.
Ďalším „ohrozovateľom“ výživy detí je
rafinovaný cukor, kuchynská soľ a veľké množstvo tukov. Podľa posledných zistení vedeckého výskumu máme na stole alarmujúce správy o tom, že veľa detí vôbec neraňajkuje! Ako iste viete, raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Ráno môžme prijať energeticky
bohatšiu potravu, pretože ju potrebujeme na naštartovanie dňa. Zamyslime
sa nad tým, čo si dieťa (po odložených raňajkách) kúpi v školskom bufete
na raňajky. Podľa môjho prieskumu prevažujú sladkosti
a sladené nápoje. Máloktoré dieťa dá prednosť niečomu inému.
Pestrosť je základom zdravia a vitality. Dôležitý je teda adekvátny a
vyvážený prísun bielkovín, tukov, minerálov, vitamínov, nenasýtených
mastných kyselín aj sacharidov. Vyvarujme sa konzumovaniu sladených
nápojov, fastfúdových pokrmov, predídeme tak alergiám,
zápche, poruchám trávenia a v neposlednom rade obezite. Privykajme
deti
na čerstvé zeleninové a ovocné šťavy, čerstvé ovocie a zeleninu, kvalitné
nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú napr. v avokáde, orechoch, olivách,
ľanovom, či pupalkovom oleji. Nezahlieňujme zbytočne malý detský
organizmus veľkým množstvom mliečnych výrobkov. Ak do jedálnička chceme
zaradiť mliečne výrobky, dávajme prednosť zakýsaným, s nízkym obsahom
tuku, bez príchutí, pretože tie sú veľkým zdrojom sacharidov
a konzervačných látok. Uprednostňujme probiotické mliečne výrobky, kefír a
kozí syr, ktorý je ľahšie stráviteľný, obsahuje menej tuku a je zdravší
ako syr z kravského mlieka. Nezanedbávajme tiež pitný režim dieťaťa. Je
dôležitou súčasťou jeho stravovania. Vhodné sú nesladené ovocné, či
bylinkové čaje
a predovšetkým čistá, prefiltrovaná voda.
Počas Vianoc dávajme prednosť ľahšie stráviteľnej varenej strave, detské
zažívanie bude mať aj tak čo robiť so sladkosťami, ktoré sa mu iste
nevyhnú. Ak vás vianočné tradície nepustia, skúste ku kaprovi pripraviť
„majonézový šalát“ z nízkotučného jogurtu. Ochutiť ho citrónovou šťavou a bylinkami. V
koláčoch uprednostňujte pred tukom skôr maslo. Rovnako aj do čokoládových
poliev. Hľadajte možnosti, ako odľahčiť tráveniu. Sviatky predsa nie sú o
tom, koľko toho zjeme
a neskôr si to aj tak budeme vyčítať, ale o tom, že
sa celá rodina zíde a vychutná si spoločné chvíle, ktoré sú dnes v našom
uponáhľanom živote veľmi vzácne.
Recepty na vianočné maškrty
Dovolili sme si pripraviť zopár tipov
na ľahké vianočné dobroty, ktorými sa môžete inšpirovať.
ŠPALDOVÉ TOLIARIKY
Potrebujeme:-na 50 kúskov potrebujeme
175 g masla, 1 vajce, 75 g trstinového cukru,
1 vanilkový cukor, 1 lyžičku škorice, 1/2 lyžičky mletého kardamomu,
štipka soli, 300 g hrubej špaldovej múky, 2 lyžičky kypriaceho prášku
vínny kameň, 2 lyžice sekaných orechov.
Ako na to:Všetko, okrem orieškov spolu zamiešame
a vypracujeme cesto. Z cesta vyformujeme dva valčeky s priemerom asi 2
cm, prikryjeme ich
a uložíme do chladničky na 2 hodiny stuhnúť. Valčeky pokrájame na
kolieska, poukladáme
na plech vyložený papierom na pečenie, posypeme sekanými orieškami a
pečieme v predhriatej rúre
na vyššej teplote 12 -15 minút.
NEPEČENÉ GUĽKY S OVOCÍM A VLOČKAMI
Tento recept je bez vajec, laktózy
a v prípade, že dodržiavate bezlepkovú diétu, môžete nahradiť spomenuté
vločky pohánkovými.
Potrebujeme:-podľa množstva, ktoré chceme dosiahnuť potrebujeme
pohár nasekaného sušeného ovocia podľa výberu, pohár nasekaných orieškov
(alebo mix) podľa výberu, pohár ovsených, špaldových alebo ražných
vločiek, vodu, strúhaný kokos alebo karob.
Ako na to:Zmiešajte ovocie, oriešky a vločky. Podľa potreby dolejte vodu, aby
„cesto“ držalo. Vzniknutú masu uložte aspoň na 1/2 hodinu
do chladničky. Vyformujte guľky, ktoré obalíte v kokose alebo karobe. Ak
sa vám bude „cesto“ zdať málo sladké, dochuťte ho medom alebo
datľovým sirupom. Karob na obalenie guliek môžete použiť ako prášok,
alebo, ak ho rozmiešate s trochou vody, vyčarujete chutnú
„čokoládovú“ polevu.
FIGOVÁ SONÁTA
-na túto pochúťku pre milovníkov fíg potrebujeme: 150 g horkej 70%
čokolády na varenie, 4 čerstvé figy, 70 g nasekaných lieskovcov alebo
mandlí.
Ako na to:Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Figy ošúpeme a namočíme ich v
roztopenej čokoláde. Obalíme v orieškoch, uložíme na mriežku
a necháme v chladničke stuhnúť. Pred podávaním ich na niekoľko minút
necháme postáť pri izbovej teplote.
JABLKOVÉ KORENENÉ GUĽKY
-nepečená pochúťka pre vegánov, na ktorú potrebujeme:
3-4 jablká, 1/2 šálky hrozienok, 1/2 šálky kokosu,
1/4 šálky sezamových semienok, 1/4 šálky slnečnicových semienok,
1 šálky tekvicových semienok, 1/4 lyžičky mletého muškátového
oriešku, 1/2 lyžičky mletého klinčeka, 1 lyžičku škorice, sušený
kokos
Ako na to:Tri druhy semienok rozomeľte v mlynčeku na kávu, jablká zbavte jadrovníka,
rozdrvte ich a krátko povarte na omáčku, pridajte koreniny. Zamiešajte
do zmesi hrozienka, kokos a rozvarené jablká.
Z tohto „cesta“ vytvarujte guličky, ktoré obalíte
v kokose. Nechajte vychladiť v chladničke.
KORENENÝ JABLKOVÝ NÁPOJ
-keďže jablká sú v zime tradičným ovocím
a s koreninami chutia výborne, inšpirujte sa týmto koreneným nápojom,
ktorý so škoricou tvorí ideálny vianočný „punč“. Môžete ho piť
studený alebo teplý.
Potrebujeme: N 4 poháre potrebujme 4-6 šálok jablkovej šťavy alebo jablkového muštu, 2 lyžice medu, 1 citrón alebo pomaranč, 6 klinčekov, 4 kúsky škorice, 2
kardamomové zrná, štipku muškátového oriešku, nové korenie a mletú škoricu.
Ako na to:Nakrájajte citrón alebo pomaranč na tenké plátky
a vložte ich do džbánu. Prelejte jablkovou šťavou
a pridajte med a korenie (okrem kúskov škorice). Prikryte džbán a nechajte
ho hodinu postáť. Preceďte šťavu a podávajte buď chladené, alebo zohriate
s celou škoricou.
ŠPALDOVÉ HRUDKY
Potrebujeme:
80 g masla, 200 g špaldových vločiek, 60 g trstinového cukru, 1 vanilkový
cukor, 65 g hladkej špaldovej múky, ½ prášku do pečiva vínny kameň,
2 vajcia, 2 lyžičky hrozienok, 50 g posekaných orieškov.
Ako na to:Špaldové vločky opražíme na masle, pridáme cukor, vanilkový cukor, necháme masu skaramelizovať a potom vychladnúť. Pridáme múku s práškom
do pečiva, hrozienka, nasekané oriešky a vajíčka. Všetko premiešame a s
lyžičkami kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tvoríme malé
hrudky, ktoré pečieme v predhriatej rúre, kým
sú hrudky zlatohnedé.
SLNEČNICOVÉ OBLÁTKY
-na záver ponúkame nepečenú slanú pochúťku, ktorá je veľmi jednoduchá.
Potrebujeme:
1 šálku slnečnicových semienok, 2 lyžičky tamari, trochu vody
Ako na to:Rozomeľte čo najjemnejšie semienka slnečnice
a spracujte ich alebo tamari. Pridajte toľko vody, aby ste pripravili
husté „cesto“. Potom uštipujte malé kúsky, ktoré vyformujete
do guľatých, plochých oblátok v priemere asi 4 cm. Klaďte ich na plech
pokrytý utierkou a nechajte niekoľko hodín na teplom mieste, pokým nezoschnú a nezískajú chrumkavú chuť.
Lenka Jančeková
BIOVIA biopotraviny
Nevädzová 4
821 02 Bratislava 2
mobil: +421 911 653 488
email:biovia@biovia.sk