Ak si niekto povie, že sa dal "prezieravo" očkovať, ešte nemusí mať
vyhraté. Ako možno viete, vírusy sú zakaždým iné a vakcína môže byť zameraná práve na ten "iný typ" vírusu.
Môj pohľad na vec sa možno nestotožňuje s vaším. Ale predsa.
V literatúre, aj rôznych periodikách sa uvádza, že vakcína proti chrípke
sa vyrába tak, že sa odoberú vzorky z predchádzajúceho (minuloročného)
vírusu a pripraví sa vakcína pre nadchádzajúci vírus, ktorý v?ak nemusí
by? taký istý, z akého je vakcína vyrobená. Môj názor na vec mi nikto
nevezme, pretože som mala pred sebou dostatok živých "vzoriek" ľudí, ktorý
chrípku aj tak dostali.
Takže, čo radím? Základom je samozrejme, (a to vás isto neprekvapí)
strava. Ak sa budeme stravovať prezieravo vopred, nemusíme sa dávať
preventívne očkovať. Veľa čerstvej zeleniny a ovocia urobí zázrak.
Rovnako, ako aj čerstvo pripravené ovocné šťavy, ktoré môžme pripraviť
kombináciou rôznych druhov ovocia a zeleniny. Doktor Walker, známy svojím
spôsobom stravovania a hlavne vysokým vekom, ktorého sa dožil vďaka
konzumácii spomínanej potravy, odporúča šťavu z bazy, šťavu z limetky a
mandarínky, výborné sú šťavy zo všetkých citrusových plodov, aj maliny.
Samozrejme, v závislosti od ročného obdobia. Citrusov je v tomto období
dostatok.
Stravu môžme podporiť aj výživovými doplnkami. Hitom je mladý zelený jačmeň či
sladkovodná riasa chlorella. Osvedčila sa aj rakytníková šťava, ktorá je
bohatá na vitamíny a minerály, stopové prvky aj nenasýtené mastné
kyseliny.
Z vitamínov spomeniem vitamín C, ktorý je v týchto dňoch veľmi
potrebný, pretože chráni pred prechladnutím, a pomáha aj pri jeho liečbe.
Chráni tiež pred studeným, sychravým počasím. Užívanie jeho väčších dávok
sa ale neodporúča, pretože telo ho aj tak nevyužitý močom vylúči.
Čerstvo vylisované šťavy, zeleninové alebo ovocné sú najúčinnejším
prostriedkom, ktorým revitalizujeme organizmus, dodáme mu množstvo
vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Tiež podporia aktivitu čriev,
ktoré sú po zimných sviatkoch trochu viac preplnené, ako obvykle. Po
odšťavení zostávajú v šťave triesloviny, ktoré prirodzene čistia črevné
steny. Šťavy je vhodné piť ihneď po odšťavení alebo ich pred spotrebou
skladovať krátky čas v chladničke. V tomto období je výborné piť mrkvovú
šťavu, ktorú si podľa chuti môžme skombinovať s jablkovou, zelerovou alebo
cviklovou. Takto pripravená šťava obsahuje veľa draslíka, sodíka, vitamínu
C, magnézia aj vitamínu A. Je dôležité, aby sme do mrkvovej šťavy kvapli
trochu olivového oleja, nakoľko vitamín A je rozpustný v tukoch a telo ho
dokáže naplno využiť aj keď mu k tomu "pomôžeme" - v našom prípade
najlepšie panenským olivovým olejom.
Ak vám teda nie je zdravie ľahostajné, nemusíte si dávať vopred
pripravovať vakcínu proti chrípke, ale sa vopred pripravujte sami. Telo sa
vám určite odvďačí pevnosťou a imunitou voči neželanému ochoreniu. A časom
sa vám odvďačí výbornou náladou, chuťou žiť, čistou mysľou, spokojnou
dušou a ak k tomu pridáte aj trošku cvičenia, odvďačí sa vám aj pevným
telom.
Otváracie hodiny v biopotravinách BIOVIA počas januárových sobôt:
12. 1. 2008 – zatvorené
19. 1. 2008 - 11.00 - 14.00 h.
26. 1. 2008 - 11.00 - 14.00 h.
Lenka Jančeková
BIOVIA biopotraviny
email: biovia@biovia.sk