VIETE ŽE...
Svieže jarné listy zbierame hneď na jar až do apríla, sušíme ich v tieni. Kvety zbierame ich až v apríli až máji.:
Využitie: Listy obsahujú veľa provitamínu A a vitamíny C a B2. Všeobecne sa púpava používa pri ochoreniach pečene, žlčníka, žalúdočných a tráviacich ťažkostiach, pretože stimuluje látkovú výmenu a tiež pri črevnom katare. Listy púpavy sú vhodné aj pri cukrovke.
Zápar: Z jarných lístkov vo forme záparu alebo odvaru si môžeme urobiť prečisťujúcu obličkovú kúru, vhodnú pri kameňoch a zápaloch obličiek a mechúra.
Šalát: Pri avitaminóze C, proti jarnej únave ako posilňujúci a spevňujúci prostriedok môžeme z čerstvých lístkov urobiť osviežujúci šalát. Listy sa zalejú vlažnou vodou a nechajú sa vylúhovať 30 minút, aby sa odstránila horkosť a potom z nich pripravíme šalát. Takto upravené ich môžeme zamiešať aj do rôznych jarných zeleninových šalátov.
RECEPTY Z PÚPAVY:
PÚPAVOVÝ MED
Vhodný je na srdcovo-cievne problémy či problémy s dýchaním, celkovo posilňuje organizmus a zlepšuje trávenie.
Potrebujeme: 300g čerstvo nazbieraných kvetov, 1 litra vody, 1kg cukru
Ako na to: Púpavové kvety poriadne opláchneme, zalejeme vodou a pridáme cukor. Za občasného miešania privedieme do varu a varíme asi 15 minút. Odstavíme a necháme 24 hodín stáť. Potom precedíme cez plátno a precedenú tekutinu ešte varíme na miernom ohni asi 30 minút. Ešte teplý med nalejeme do pripravených sklenených pohárov a dobre uzavrieme.
VÍNO Z PÚPAVOVÉHO KOREŇA
Je vhodné najmä pri problémoch s trávením, najmä so žalúdkom a pankreasom, no aj pri žlčníkových a črevných kolikách. V každom prípade je dobré používať ho s mierou, tesne pred jedlom po 50 až 100ml. Pri záchvatoch je vhodné rozdeliť menšie dávky na viackrát denne.
Potrebujeme: Koreň z púpavy, najlepšie čerstvý, no môže byť aj sušený (vtedy ho použijeme viac), 1liter bieleho vína.
Ako na to: 6-8 kusov (podľa veľkosti) dobre umytého a najemno postrúhaného koreňa púpavy zalejeme vínom a necháme 14 dní macerovať. Potom scedíme a uložíme na tmavé a chladné miesto.
PÚPAVOVÝ LIKÉR
Využitie je ako u predchádzajúceho receptu, navyše pomáha pri znižovaní nadváhy. Vtedy užívame najmä likérový pohárik pred jedlom na obed a večer.
Potrebujeme: Čerstvý koreň púpavy, alebo dva (podľa veľkosti), 1 liter najlepšie ražnej pálenky alebo iného kvalitného alkoholu.
Ako na to: Koreň nasekáme nadrobno (no keď nám prejde hrdlom fľaše, môžeme ho použiť aj v celku), dáme do fľaše a zalejeme liehovinou. Necháme 14 dní lúhovať a každý deň poriadne pretrepeme. Potom precedíme a prefiltrujeme. Celý koreň však môžeme pre efekt nechať vo fľaši s pálenkou.
PÚPAVOVÉ LISTY DO ŠALÁTU I NA ČAJ
Listy púpavy lekárskej obsahujú veľa provitamínu A a vitamíny C a B2. Všeobecne sa púpava používa pri ochoreniach pečene, žlčníka, žalúdočných a tráviacich ťažkostiach, pretože stimuluje látkovú výmenu a tiež pri črevnom katare. Listy púpavy sú vhodné aj pri cukrovke. Pri avitaminóze C, proti jarnej únave ako posilňujúci a spevňujúci prostriedok môžeme z čerstvých lístkov urobiť osviežujúci šalát.
Ako na to: Čerstvo nazbierané lístky (najlepšie svetlozelené) poriadne umyjeme vodou, potom zalejeme vlažnou vodou a necháme vylúhovať 30 minút, aby sa odstránila horkosť a potom z nich pripravíme šalát. Takto upravené ich môžeme zamiešať aj do rôznych jarných zeleninových šalátov.
Na čaj: Z jarných lístkov vo forme záparu si môžeme urobiť prečisťujúcu obličkovú kúru, vhodnú pri kameňoch a zápaloch obličiek a mechúra. Za hrsť listov zalejeme litrom vriacej vody a necháme stáť asi 1 hodinu. Scedené pijeme priebežne počas dňa po dúškoch.
DEŤOM NA DOBRÉ TRÁVENIE
V tomto čase môžeme využiť kvitnúce kvety púpavy na prípravu viacerých domácich receptov podporujúcich zdravie. Jedným z nich je aj detský likér na podporu chuti do jedla a dobré trávenie. Deťom veľmi chutí. Dávame im denne jeden likérový pohárik.
Potrebujeme: 15g čerstvých (môžeme použiť aj sušené) púpavových kvetov. Trocha medovky lekárskej, 10-15 zrniek badiánu, 10 g rasce, po kávovej lyžičke zázvoru, kardamónu a koriandra, 100ml medu a 1l jablčnej šťavy.
Ako na to: Korenie a bylinky posekáme a pomelieme na mlynčeku alebo v mažiari. Potom ich nasypeme do jablčnej šťavy, osladíme medom a prevaríme. Necháme vychladnúť. Ešte raz privedieme do varu, precedíme alebo prefiltrujeme a naplníme do sterilizovaných fliaš. Vzduchotesne uzavrieme a uložíme do chladu.
VÍNNY NÁPOJ Z KVETOV
Celkovo posilňujúci nápoj, prospieva starším oslabeným ľuďom a ľuďom so srdcovo-cievnymi problémami.
Potrebujeme: Čerstvo natrhané púpavové kvety, liter najlepšie prírodného vína.
Ako na to: Púpavy poriadne opláchneme a naplníme nimi celú fľašu či pohár (najlepšie väčší zaváraninový). Kvety zalejeme vínom tak, aby boli úplne ponorené. Potom jemne uzavrieme a necháme na slnku stáť asi dva týždne. Potom scedíme, scedené prelejeme do čistej fľaše a a uložíme na chladné miesto. Pijeme po dúškoch v prípade potreby.