článok bol uverejnený: 27.1.2010
SIRUPY PRE ZDRAVIE
Najmä v zimnom období sme viac náchylnejší na prechladnutie a problémy s dýchacími cestami. Po ruke však môžeme mať sirupy, ktoré nám zmiernia zdravotné ťažkosti a posilnia imunitu.
SIRUP Z CIBULE
Pomáha pri ochorení dýchacích ciest, pri chrapote a kašli. Zároveň znižuje hladinu cholesterolu, bráni zrážaniu krvi a má protizápalové účinky.
Potrebujeme: Med, šťavu z jedného citrónu, 150g cibule, 1 litra vody, 1,5 dl liehu a 150g cukru (môže byť aj tmavý, ešte lepšie melasa)
Ako na to: Cibuľu nastrúhame najemno, zmiešame s vodou, liehom a cukrom. Za stáleho miešania na miernom ohni zvaríme a do hotového mierne vychladeného, no ešte teplého sirupu pridáme 3 polievkové lyžice medu a citrónovú šťavu. Precedené nalejeme do pripravených uzatvárateľných pohárov, uchovávame v chlade na tmavom mieste. Podávame niekoľkokrát denne pri ochorení, preventívne 1 až 2x denne.
FENIKLOVÝ SIRUP
Je vhodný pri chrapote, strate hlasu, nachladení, bolestiach hlavy, horúčke a virózach. Účinne tiež zbavuje telo hlienov.
Potrebujeme: 0,5 kg cukru (alebo ako v predchádzajúcom recepte), 1 litra vody, dve polievkové lyžice feniklových semien.
Ako na to: Do smaltovaného hrnca dáme cukor a vodu, privedieme do varu a varíme asi 10 minút. Počas varenia zbierame z vrchu penu. Do horúceho roztoku pridáme opláchnuté feniklové semená a necháme ešte minútu povariť. Odstavené necháme ešte „pod perinou“ lúhovať približne 30 minút. Vyhladený prefiltrujeme a nalejeme do sklenených fliaš. Používame po lyžičkách niekoľkokrát denne pri ochorení, alebo podľa potreby.
CIBUĽOVÝ MED
Je vhodný ako sladidlo do čajov pri problémami s kašľom,
urýchľuje liečenie kašľa.
Potrebujeme: Bielu a červenú cibuľu podľa veľkosti pohára, práškový cukor.
Ako na to: Do väčšieho pohára vrstvíme asi v 1-2. cm vrstvách postupne nadrobno nastrúhanú bielu cibuľu, zasypeme práškovým cukrom, potom červenú cibuľu, opäť zasypeme cukrom a takto vrstvy striedame až doplna pohára. Pohár previažeme papierom alebo plátenkom a necháme 3-5 dní stáť. Keď cibuľa pustí šťavu je med hotový. Obsah pohára premiešame a uzavretý pohár uchovávame na chladnom a tmavom mieste. Užívame podľa potreby.
CHRENOVÝ SIRUP
Je vhodný ako prevencia a tiež na doplnenie vitamínu C
Potrebujeme: 2,5kg jabĺk, 150g nastrúhaného chrenu, 250g cukru, 1dl octu, soľ
Ako na to: Jablká obielime a nastrúhame na jemnom strúhadle, primiešame cukor, najemno nastrúhaný chren a trochu soli. Dobre premiešanú zmes naplníme do pohárov a uzavrieme viečkami alebo celofánom. Sirup sa nekazí. Uchovávame na chladnom a tmavom mieste. Podávame podľa potreby ako v predošlých receptoch.
Spracovala DL
Fotogaléria ku článku
|
Foto: archív redakcie
|
Súvisiace informácie
Ponúkate službu alebo produkt súvisiace s článkom? Toto je miesto pre Vašu reklamu. Neváhajte a zviditeľnite svoje podnikanie! Pridajte SEM svoj odkaz vo forme textu alebo obrázku, alebo s kontaktnými údajmi o Vás.
Ak chcete pridať Vašu reklamu pod tento článok, napíšte nám na náš email: info@magazinluna.sk