článok bol uverejnený: 20.4.2007
ŠPECIALITKY Z PÚPAVY
Medzi jarné kvety neodmysliteľne patrí aj púpava lekárska. Jej liečivé účinky využívajú naši predkovia už od nepamäti. Na jar sa však nezbiera len koreň, ale aj žlté kvety. Ich použitie je mnohoraké.
PÚPAVOVÝ MED
Vhodný je na srdcovo-cievne problémy či problémy s dýchaním, celkovo posilňuje organizmus a zlepšuje trávenie.
Potrebujeme: 300g čerstvo nazbieraných kvetov, 1 litra vody, 1 kg cukru
Ako na to: Púpavové kvety poriadne opláchneme, zalejeme vodou a pridáme cukor. Za občasného miešania privedieme do varu a varíme asi 15 minút. Odstavíme a necháme 24 hodín stáť. Potom precedíme cez plátno a precedenú tekutinu ešte varíme na miernom ohni asi 30 minút. Ešte teplý med nalejeme do pripravených sklenených pohárov a dobre uzavrieme.
VÍNO Z PÚPAVOVÉHO KOREŇA
Je vhodné najmä pri problémoch s trávením, najmä so žalúdkom a pankreasom, no aj pri žlčníkových a črevných kolikách. V každom prípade je dobré používať ho s mierou, tesne pred jedlom po 50 až 100ml. Pri záchvatoch je vhodné rozdeliť menšie dávky na viackrát denne.
Potrebujeme: Koreň z púpavy, najlepšie čerstvý, no môže byť aj sušený (vtedy ho použijeme viac), 1liter bieleho vína
Ako na to: 6-8 kusov (podľa veľkosti) dobre umytého a najemno postrúhaného koreňa púpavy zalejeme vínom a necháme 14 dní macerovať. Potom scedíme a uložíme na tmavé a chladné miesto.
PÚPAVOVÝ LIKÉR
Využitie je ako u predchádzajúceho receptu, navyše pomáha pri znižovaní nadváhy. Vtedy užívame najmä likérový pohárik pred jedlom na obed a večer.
Potrebujeme: Čerstvý koreň púpavy, alebo dva (podľa veľkosti), 1 liter najlepšie ražnej pálenky alebo iného kvalitného alkoholu.
Ako na to: Koreň poriadne umyjeme, nasekáme nadrobno (no keď nám prejde hrdlom fľaše, môžeme ho použiť aj v celku), dáme do fľaše a zalejeme liehovinou. Necháme 14 dní lúhovať a každý deň poriadne pretrepeme. Potom precedíme a prefiltrujeme. Celý koreň však môžeme pre efekt nechať vo fľaši s pálenkou.
VÍNNY NÁPOJ Z KVETOV
Celkovo posilňujúci nápoj, prospieva starším oslabeným ľuďom a ľuďom so srdcovo-cievnymi problémami.
Potrebujeme: Čerstvo natrhané púpavové kvety, 1 liter najlepšie prírodného vína
Ako na to: Púpavy poriadne opláchneme a naplníme nimi celú fľašu či pohár (najlepšie väčší zaváraninový). Kvety zalejeme vínom tak, aby boli úplne ponorené. Potom jemne uzavrieme a necháme na slnku stáť asi dva týždne. Potom scedíme, scedené prelejeme do čistej fľaše a a uložíme na chladné miesto. Pijeme po dúškoch v prípade potreby.
DEŤOM NA DOBRÉ TRÁVENIE
Kvitnúce kvety púpavy môžeme použiť aj na detský likér na podporu chuti do jedla a dobré trávenie. Deťom veľmi chutí. Dávame im denne jeden likérový pohárik.
Potrebujeme: 15g čerstvých (môžeme použiť aj sušené) púpavových kvetov. Trocha medovky lekárskej, 10-15 zrniek badiánu, 10 g rasce, po kávovej lyžičke zázvoru, kardamónu a koriandra, 100ml medu a 1l jablčnej šťavy.
Ako na to: Korenie a bylinky posekáme a pomelieme na mlynčeku alebo v mažiari. Potom ich nasypeme do jablčnej šťavy, osladíme medom a prevaríme. Necháme vychladnúť. Ešte raz privedieme do varu, precedíme alebo prefiltrujeme a naplníme do sterilizovaných fliaš. Vzduchotesne uzavrieme a uložíme do chladu.
PÚPAVOVÁ ŠŤAVA V MEDE
Šťava podporuje najmä činnosť pečene a žlčníka, regeneruje pečeň a má aj detoxikačné účinky na celý organizmus.
Ak máme možnosť, je vhodné nazbierať čerstvú púpavu aj s koreňmi, z ktorej odšťavíme asi 150g šťavy (púpavu a najmä korene predtým dobre umyjeme). Môžeme pridať 25g šťavy z čerstvého lastovičníka. Šťavy spolu zmiešame a vmiešame do 1kg tekutého medu (môžeme ho predtým mierne nahriať). Na regeneráciu pečene užívame 3-4x denne čajovú lyžičku medu.
Fotogaléria ku článku
|
Foto: archív redakcie
|
Súvisiace informácie
Ponúkate službu alebo produkt súvisiace s článkom? Toto je miesto pre Vašu reklamu. Neváhajte a zviditeľnite svoje podnikanie! Pridajte SEM svoj odkaz vo forme textu alebo obrázku, alebo s kontaktnými údajmi o Vás.
Ak chcete pridať Vašu reklamu pod tento článok, napíšte nám na náš email: info@magazinluna.sk