článok bol uverejnený: 13.6.2007
ŠESTNÁSŤ DÔVODOV, PREČO JESŤ RYŽU
Popri pšenici a raže je ryža najdôležitejšou obilninou, ktorá poskytuje potravu skoro polovici sveta. Najhodnotnejšia je pritom ryža prírodná hnedá (natural). Viete však aký veľký výživový rozdiel je medzi bielou ryžou a ryžou natural?
Lúpaná biela ryža je zbavená povrchových vrstiev obsahujúcich minerály a najmä vitamíny skupiny B.
V zrne bielej ryže je veľký obsah sacharidov a malé množstvo bielkovín. Tzv. Parboiled ryža má uchovaných asi 80 % cenných živín. Preto sú tu dôvody, prečo je ryža – najmä naturálna hnedá, toľko cenená:
1. Ryža je ľahko stráviteľná, nepôsobí plynatosť a je preto vhodná pre výživu detí, starých ľudí a pre ľudí so žalúdočnou, žlčníkovou či pooperačnou diétou.
2. Ryža neobsahuje cholesterol.
3. Ryža neobsahuje lepok (glutén) a preto je vhodnou potravinou pre ľudí s alergiou na lepok či celiakiou.
4. Hrnček uvarenej ryže obsahuje iba 150 kalórií.
5. Vďaka obsahu minerálnych látok a vitamínov je hnedá ryža ideálna potravina pre zdravé vlasy, nechty, pokožku a kosti.
6. Ryža je bohatá na slizotvorné substancie, čo má význam pre liečbu zažívacích problémoví a črevných ochorení.
7. "Ryžový sliz" pomáha zmierniť hnačky, riedke stolice. Pre tento účel je vhodné uvariť 25 g ryže v 1 litri vody.
8. Konzumovanie ryže zlepšuje stav kože pri lupienke.
9. Ryža obsahuje 8 esenciálnych aminokyselín. Pokiaľ uvaríme ryžu so strukovinami (napr. šošovicou, hrachom či sójou), získame plnohodnotný zdroj bielkovín.
10. Ryža podporuje vylučovanie vody a splodín metabolizmu prostredníctvom obličiek.
11. Škrob v bielej i hnedej ryži sa trávi a absorbuje pomaly a pritom neustále uvoľňuje do krvi glukózu, čo pomáha kontrolovať hladinu krvného cukru. To je výhodné u ľudí trpiacich cukrovkou či hypoglykémiou (zníženou hladinou krvného cukru).
12. Ryža pomáha znižovať riziko rakoviny hrubého čreva, prsníkov a prostaty.
13. Konzumácia ryže znižuje krvný tlak.
14. Vývar z ryže pomáha pri vysokých teplotách a zápaloch.
15. Pôsobí preventívne i liečebne proti obličkovým kameňom kalciového typu.
16. Podľa makrobiotiky patrí hnedá ryža medzi energeticky vyrovnané potraviny, a preto nie je ani extrémne sťahujúca, ani rozťahujúca.
Zdroj: doktorka.cz
Fotogaléria ku článku
|
Foto: archív redakcie
|
Súvisiace informácie
Ponúkate službu alebo produkt súvisiace s článkom? Toto je miesto pre Vašu reklamu. Neváhajte a zviditeľnite svoje podnikanie! Pridajte SEM svoj odkaz vo forme textu alebo obrázku, alebo s kontaktnými údajmi o Vás.
Ak chcete pridať Vašu reklamu pod tento článok, napíšte nám na náš email: info@magazinluna.sk