článok bol uverejnený: 12.7.2007
ANTIOXIDANTY – VITAMÍN C
Vitamín C je veľmi účinným antioxidantom, ktorý chráni iné antioxidanty ako je napríklad vitamín E. Bunky mozgu a miechy často trpia pôsobením voľných radikálov, ale vitamín C v dostatočnom množstve ich dokáže ochrániť.
Ako blokátor voľných radikálov však účinkuje ešte lepšie, ak je kombinovaný s bioflavonoidmi. Organizmus teda vitamín C potrebuje, a pretože si ho nedokáže samostatne syntetizovať, musíme mu ho pravidelne dodávať.
VÝZNAM PRE ORGANIZMUS
Vitamín C v našom organizme plní ešte aj iné veľké úlohy: stabilizáciu imunity a stabilizáciu psychiky.
Skúste si napríklad po alkoholovom večierku dať nárazovú dávku vitamínu C a vaša hlava bude opäť jasná. Vitamín C totiž stabilizuje mozgové funkcie a je ideálnym osviežovačom nášho duševného stavu.
Alebo si napríklad spomenieme na svoj posledný vášnivý výbuch citov, agresie, zúfalstva a rozčúlenia. Každý takýto prejav stojí naše telo až 300 mg vitamínu C, preto je nutné jeho hladinu ihneď doplniť.
Okrem toho vitamín C spevňuje a vyhladzuje všetky steny ciev v našom tele. Pôsobením vitamínu C sa sťahujú kŕčové žily a hemoroidy, miznú vrásky a záhyby, spevňujú sa ďasná a zubné lôžko.
Vitamín C tiež stimuluje produkciu hormónov, ktoré spaľujú tuky. Môžeme ho teda označiť za faktor číslo jeden pre štíhlosť.
Okrem iného pomáha v prípade ochorení vírusových, bakteriálnych a iných – dna, reumatizmus, srdcové ochorenia, dvanástnikové vredy, zápal pľúc, zápal mozgových blán, tuberkulóza, zápal stredného ucha, prostaty, mandlí, očné infekcie a mnoho ďalších.
POZOR! Fajčiari by mali prijímať zvýšené množstvo vitamínu C, pretože jedna cigareta dokáže v tele zničiť až 100 mg vitamínu C. Takže by mali prísun vitamínu C upraviť podľa počtu vyfajčených cigariet.
ZDROJE VITAMÍNU C
V tomto prípade sa však nemôžeme spoliehať len na konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny. Vegetácia zeme je totiž nesmierne poškodená civilizačnými vplyvmi a v pôde je už tak málo minerálnych a stopových prvkov, že ani surový prírodný produkt nie je schopný poskytnúť potrebné denné množstvo vitamínu C. Aj keby sme takúto zeleninu a ovocie bohaté na vitamín C mali, je nesmierne dôležité vedieť, že napríklad v pomaranči vitamín C po krátkom čase prudko klesá. Tiež v jablku, ktoré prišlo na trh po dvoch mesiacoch cestovania obsah vitamínu C klesol o 2/3.
No a zelenina je na tom ešte horšie. V nej totiž po niekoľkých dňoch klesá obsah vitamínu C až na nulu! Častokrát však zeleninu tepelne upravujeme a možno si pri tom neuvedomujeme, že vitamín C sa stráca v pare a varením úplne zaniká.U zmrazených potravín robí strata až 90% počas prvej hodiny rozmrazovania, preto je nutné vkladať zmrznuté potraviny priamo do vriacej vody alebo oleja na panvici.
VITAMÍN C A ASTMA
Obdivuhodné imunitné vlastnosti vitamínu C dokážu pomôcť aj astmatikom, ktorí trpia nedostatkom tohto vitamínu v krvi, takisto chýba aj v bielych krvinkách, špeciálne v lymfocytoch. Už príjem 1000 mg vitamínu C denne môže zmierniť bronchiálnu astmu. Samozrejme tu je vhodné vyberať si prírodné zdroje vitamínu C alebo firmy, ktoré zaručujú aspoň 60% prírodný pôvod tohto vitamínu. Vitamín C má aj antihistamínový, protizápalový a antialergický účinok.
VÝZNAM PRI ŠPORTE
Do popredia vystupujú voľné radikály aj pri namáhavom športovaní. Čím viac kyslíka prijmeme a spotrebujeme, o to viac agresívnych molekúl kyslíka sa všade snaží, aby niečo zoxidovali. Napríklad pri maratóne často nestačia ani obrovské zásoby vitamínu C. Preto výkonnostní športovci, ako napr. cyklisti, dostávajú nezriedka zápaly horných dýchacích ciest.
Molekula vitamínu C pôsobí v imunitnom systéme rôznym spôsobom: raz aktívne bojuje proti vírusom a baktériám, inokedy má čisto ochrannú funkciu. Vitamín C zvyšuje koncentráciu látok, ktoré sa vytvárajú v tele na boj s nebezpečnými vírusmi.
DÁVKOVANIE
Vitamín C nie je jedovatý. Aj keď jeho dávku zvýšime, v priebehu 24 hodín je nadbytočné množstvo vylúčené močom.
Vitamín C je vhodné užívať po jedle,pretože na lačno môže spôsobiť miernu hnačku. Najväčšia koncentrácia vitamínu C je v tkanivách dve až tri hodiny po užití.
Pokiaľ užívame vitamín C pravidelne, sme dostatočne chránení pred nádchou a nachladnutím. V prípade nachladnutia bola jeho denná dávka nedostatočná, a preto ju treba zvýšiť. Vitamín C je najužitočnejší, pokiaľ sa nasadí hneď pri prvých príznakoch prechladnutia. Čím neskôr sa však nasadí, tým je potrebná dávka vyššia. Pri infekciách a ochoreniach stúpa jeho potreba dvadsaťkrát až štyridsaťkrát než u zdravého človeka.
Aj keď o vitamíne C existuje ešte množstvo informácií, dúfam, že aj po týchto pár riadkoch sme si všetci uvedomili, aký je pre naše telo nesmierne dôležitý.
Bc. Michaela Huljaková
Fotogaléria ku článku
|
Foto: archív redakcie
|
Súvisiace informácie
Ponúkate službu alebo produkt súvisiace s článkom? Toto je miesto pre Vašu reklamu. Neváhajte a zviditeľnite svoje podnikanie! Pridajte SEM svoj odkaz vo forme textu alebo obrázku, alebo s kontaktnými údajmi o Vás.
Ak chcete pridať Vašu reklamu pod tento článok, napíšte nám na náš email: info@magazinluna.sk