článok bol uverejnený: 6.8.2007
ZDRAVÉ OSVIEŽUJÚCE NÁPOJE
V letných horúčavách je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim. Výber nealkoholických nápojov je rôzny, no nie všetky spĺňajú zásady zdravej výživy. Pritom osviežujúci a najmä zdravý nápoj si ľahko vyrobíme aj sami.
MÄTOVÁ MALINOVKA
Mäta patrí k bylinám s ochladzujúcim účinkom na organizmus, pritom povzbudzuje trávenie a mierni kŕče. Na nápoj je najlepšie čerstvá.
Potrebujeme: Za dve hrste mätových lístkov, 2 litre čerstvej pramenitej vody, pol dobre umytého citróna, trstinový cukor alebo med.
Ako na to: Mätové lístky dáme do veľkej sklenenej fľaše, zalejeme vodou, pridáme cukor alebo med podľa chuti a na plátky pokrájaný citrón. Necháme na slnku asi 24 stáť. Potom tekutinu precedíme, vytlačíme ďalšiu polku citróna a dáme do chladničky, prípadne hneď podávame c kockami ľadu.
NÁPOJ Z JABLČNÉHO OCTU
Je tiež osviežujúci najmä počas veľkých letných horúčav. Môžeme ho piť aj ako prvý zdravotný raňajší nápoj. Navyše tento nápoje normalizuje pH v organizme.
Potrebujeme: Polievkovú lyžicu jablčného octu, 4dl vody alebo tichej minerálky, lyžičku medu.
Ako na to: Ocot zmiešame s vodou a potom v nápoji rozmiešame med. Môžeme nechať vychladiť.
OSVIEŽUJÚCI JOGURTOVÝ NÁPOJ
V horúčavách len málokomu chutí jesť, pre zásobu energie môžeme použiť nasledujúci recept. Je vhodný aj pri redukčných diétach.
Potrebujeme: Kelímok nízkotučného jogurtu (môže byť aj sójový jogurt, kelímok(z jogurtu) acidofilného mlieka, kelímok pramenitej vody, za hrsť čerstvého alebo zmrazeného bobuľového ovocia.
Ako na to: Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a zmixujeme. Pri použití mrazeného ovocia môžeme hneď podávať. Pri čerstvom ovocí necháme vychladiť, prípadne vložíme namiesto vody pár kociek ľadu.
DOMÁCI ĽADOVÝ ČAJ
Domáci ľadový čaj má výhodu, že neobsahuje veľa cukru ani iných umelých náhrad a konzervantov, ako bežne predávané v obchode. Jeho príprava je pritom veľmi jednoduchá a môže osviežiť celú rodinu.
Potrebujeme: Kvalitný zelený čaj, 2 litre vody, dva citróny alebo limetky alebo jeden väčší grepfruit.
Ako na to: Dve polievkové lyžice zeleného čaju zalejeme asi 80°C teplou vodou (nie vriacou, lebo zhorkne). Necháme lúhovať asi 20 minút, potom scedíme. Keď čaj vychladne, vytlačíme do neho citróny alebo grepfruit, najlepšie aj s dužinou. Dáme do uzatvárateľnej fľaše a necháme v chladničke dobre vychladiť. Podľa chuti si môžeme ľadový čaj osladiť troškou medu. Podávame podľa potreby aj s kockami ľadu.
BAZALKOVÝ NÁPOJ PROTI HORÚČKAM
Bazalka je tiež jednou z ochladzujúcich a horúčosť sťahujúcich bylín. Preto sa tento nápoj hodí najmä ako prevencia pred úpalom či na sťahovanie horúčky z tepla. Je osviežujúci a ochladzujúci.
Potrebujeme: Za hrsť bazalkových listov (najlepšia je čerstvá bazalka), pol litra vriacej vody, 1 citróna alebo limetky, med.
Ako na to: Bazalkové listy zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať. Po vychladené scedíme, pridáme šťavu z citróna a med. Necháme v chladničke vychladiť, prípadne podávame hneď s kockami ľadu.
DL
Fotogaléria ku článku
|
Foto: archív redakcie
|
Súvisiace informácie
Ponúkate službu alebo produkt súvisiace s článkom? Toto je miesto pre Vašu reklamu. Neváhajte a zviditeľnite svoje podnikanie! Pridajte SEM svoj odkaz vo forme textu alebo obrázku, alebo s kontaktnými údajmi o Vás.
Ak chcete pridať Vašu reklamu pod tento článok, napíšte nám na náš email: info@magazinluna.sk