Praktické používanie Zákona o konkurze a reštrukturalizácii (ZKR) v reálnom živote
ISSN 1337-6179          dnes je piatok 24. novembra 2017, meniny má Emília , zajtra Katarína 
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Znamenie:
Vodnár
Fáza Mesiaca:
1. fáza
Časť rastliny:
kvet
Živel:
vzduch
Výživa:
tuky
Sila Mesiaca:
vzostupná
Magazín - článok
článok bol uverejnený: 11.10.2007

ZELENÝ JAČMEŇ – POTRAVINA BUDÚCNOSTI?

Mladé rastlinky jačmeňa používali už 5000 rokov pred Kristom starí Egypťania. Šťavou zo zeleného jačmeňa liečili najmä zranenia ale aj rôzne choroby. Dnes opäť zaznamenáva renesanciu – štúdie dokazujú jeho úžasné liečivé účinky.

Právom môžeme nazvať zelený jačmeň ako všetko zabezpečujúcu stravu, dokonca aj v prípade pôstu zabezpečí nášmu telu všetko, čo je nevyhnutné pre zdravé pôsobenie organizmu. Obsahuje výlučne len prírodné látky, ktoré sa vstrebú do organizmu mimoriadne rýchlo a dokonale sa využijú. Šťavu z jačmeňa môžu užívať ako dospelí, tak aj malé deti, tehotné i dojčiace mamičky. Nápoj z jačmeňa je zásadotvorný, má rovnaké pH ako materské mlieko a je vhodný aj pre diabetikov.

Šťavu zo zeleného jačmeňa je možné vyrobiť si z vlastného dopestovaného mladého jačmeňa. Treba mať len pôdu a tiež odšťavovač. Nie každý však má takéto možnosti. V súčasnosti sa viacero firiem zaoberá jeho pestovaním a vyrábaním sušeného prášku či tabletiek zo šťavy, kedy v procese výroby sa zachovávajú všetky jeho výživové vlastnosti. Pri výbere týchto produktov je však vhodné brať na zreteľ aj miesto pestovania jačmeňa – čím kvalitnejšia a menej zamorenejšia pôda, tým má jačmeň väčšiu kvalitu.

Sušený mladý zelený jačmeň je určený na prípravu osviežujúceho nápoja. Je bohatým zdrojom prírodných enzýmov, vitamínov a minerálov. Prášok či tabletka zo zeleného jačmeňa obsahujú čerstvé jarné letorasty jačmeňa, ktoré sú v jedinečne vysokej koncentrácií a práve v nutnom pomere pre náš organizmus obsahuje pre nás významné minerálne látky, vitamíny, enzýmy, rastlinné bielkoviny a chlorofyl.

Zelený jačmeň je vitamínová bomba, ktorá v porovnávaní inými potravinami obsahuje vo vyššom pomere beta – karotén, vitamíny B 1, B 2, B 6, C, E, H, kyselinu folovú, kyselinu panthoténovú a kyselinu nikotínovú. Zelený jačmeň má vysoké percento v životne dôležitých enzýmov, je aj jedným z najbohatších enzýmových prameňov SOD (dismutáz superoxidný). SOD je antioxidant so zvláštnym účinkom, ktorý dokonale spomaľuje proces starnutia.

Obsah chlorofylu v zelenom jačmeni – zelená krv – keď sa dostane do ľudského organizmu, premení sa na ozajstnú červenú krv, pritom sa uplatní aj účinok znižujúci zápaly. Má silnú antioxidačnú aktivitu, je schopný likvidovať množstvo voľných kyslíkových radikálov. Spomaľuje proces aterosklerózy a odstraňuje tukové nánosy z cievnej steny. Zlepšuje alergické stavy, psychickú vyčerpanosť a reakciu na stres, zlepšuje trávenie a stav črevnej mikroflóry. Pozitívne ovplyvňuje hormonálny systém. Výrazný efekt sa popisuje pri neovládateľnej chuti na sladké. Osvedčil sa ako výživový doplnok pri cukrovke (diabetes mellitus). Je výborným doplnkom pri redukčných diétach a zlepšuje tiež stav pleti.

Podporuje aj činnosť kôry nadobličiek, zlepšuje peristaltický pohyb čreva, riadi životné funkcie, okrem toho podporuje výrobu buniek, skracuje čas uzdravenia pri rekonvalescentných pacientoch, hydratuje pokožku, zabraňuje vytváraniu pigmentových fľakov na pokožke.

Je účinný proti zápche, je dobročinný v prípade málokrvnosti. Obsah minerálnych látok v zelenom jačmeni znižuje alergické príznaky, kazivosť zubov.. Zelený jačmeň zamedzuje hromadeniu cholesterolu a tiež napomáha k úprave vysokého krvného tlaku. Pozitívne vplýva na látkovú a na reguláciu produkcie žalúdočnej kyseliny.

Najvýznamnejšie účinné látky zeleného jačmeňa :

Majú vysoký obsah vitamínov C, E, B1, B2, B3, B6, betakaroténu, biotínu, kyseliny listovej a pantoténovej, cholínu - príbuzného vitamínu B. Obsahujú viac ako 20 enzýmov nevyhnutných pre zdravý život. Majú vysoký obsah bielkovín. Obsahujú zložky likvidujúce voľné radikály a nevyhnutné na spracovanie mastných kyselín, veľa vlákniny, atď. Obsahujú veľa chlorofylu, ktorý je cenený pre protizápalové, dezinfekčné a dezodoračné vlastnosti.

Obsah jednotlivých zložiek v mladých jačmenných lístkoch :

obsahujú 25x viac draslíka ako pšenica, ďalej 37x viac vápnika, viac ako 2-násobok horčíka, 5x viac železa a významné množstvo mangánu a zinku. Nemenej významné je, že lístky obnovujú acido-alkalickú rovnováhu v tele.

VÝSLEDKY ŠTÚDIE

Posledné štúdie účinkov mladého jačmeňa sú veľmi pozitívne. Štúdiu v roku 2002 vypracoval MUDr. Miloslav Lacina v spolupráci so spoločnosťou Green Ways. Štúdie sa zúčastnilo 30 ľudí s rôznymi zdravotnými problémami, ktorí okrem užívania jačmeňa nijako nezmenili svoj životný štýl ani spôsob liečby.

Najvýznamnejšie pozitívne účinky sa prejavili po dvoch až troch mesiacoch od začiatku pravidelného užívania šťavy z mladého jačmeňa. Pritom výraznejšie úľavu pocítilo 53% respondentov a 32% dokonca hodnotilo pozitívne zmeny veľmi výrazne.

V subjektívnom hodnotení konkrétnych zlepšení po skončení užívania boli tiež zaujímavé závery.
Výraznejšia úľava zdravotných problémov sa prejavila najmä pri únave a vyčerpanosti, pálení záhy, bolestiach žalúdka, nadýmaní a zápche, kožných a slizničných alergiách, bolestiach hlavy, chrbtice, svalov šliach a kĺbov, u herpesov a áft, klimakterických a prostatických problémoch. Výrazné zlepšenie bolo pozorované pri cukrovke, dne, kožných infekciách.

Celkové zlepšenie stavu zaznamenali pri anémiách, metabolických poruchách, hemoroidoch, infekciách dýchacích ciest, poruchách imunity, vnútorných zápaloch, akné, plesňových infekciách, chronickej únave, depresiách, bolestiach hlavy, hormonálnych problémoch.

Zaujímavý bol aj záver, kedy pri obezite zo sledovaných respondentov znížilo svoju hmotnosť len užívaním jačmeňa bez zmeny stravovacích návykov až 60% .

ZHRNUTIE ÚČINKOV:

  • spomaľuje starnutie buniek
  • pomáha pri nadváhe. Nedochádza k okamžitému zníženiu hmotnosti, ale posilňuje sa funkcia štítnej žľazy, ktorá produkuje hormóny podnecujúce spaľovanie tukov, enzýmy na spaľovanie tukov
  • zlepšuje krvný obraz, anémie, poruche zrážanlivosti krvných doštičiek
  • preventívne zamedzuje ukladaniu cholesterolu
  • prevencia rakovinových ochorení
  • prevencia obehových a srdcovocievnych chorôb, porúch pečene
  • pomáha pri vnútorných i vonkajších zápaloch
  • pozitívne vplýva pri cukrovke
  • zmierňuje artrózy, artritídy atď.
  • pozitívne vplýva na poruchy trávenia – zápcha, plynatosť, vredy, páchnucí dych, pálenie záhy
  • pomáha pri poruchách imunity, alergiách, reumatických ochoreniach
  • pomáha pri kožných infekciách a ochoreniach – alergie, ekzémy, herpesy, akné, psoriáza, bércové vredy, preležaniny
  • pozitívne vplýva pri klimakterickom syndróme, gynekologických problémoch, cystách, zväčšení prostaty
  • pomáha pri epilepsii, ľahkej obrne periférnych nervov
  • pozitívne vplýva na bolesti hlavy, chrbtice, zápaloch kĺbov, šliach
  • eliminuje chronickú únavu, depresívne stavy, problémy pri lymskej borelióze
  • zmierňuje paradentózu, afty, akné

DL

ZDROJ: internet, www.ways.cz





Zaradený v rubrike: Zdravá výživa (všetky články v rubrike)
Článok bol prečítaný: 13446 krát

Fotogaléria ku článku

Zobraziť detail obrázku...
Foto: archív redakcie

Súvisiace informácie

Ponúkate službu alebo produkt súvisiace s článkom? Toto je miesto pre Vašu reklamu. Neváhajte a zviditeľnite svoje podnikanie! Pridajte SEM svoj odkaz vo forme textu alebo obrázku, alebo s kontaktnými údajmi o Vás.
Ak chcete pridať Vašu reklamu pod tento článok, napíšte nám na náš email: redakcia@magazinluna.sk

MLADÝ JAČMEŇ
Predaj na dobierku cez on-line obchod alebo priamo v prevádzke ŠTÚDIA ZDRAVIA
Predaj na dobierku cez on-line obchod alebo priamo v prevádzke ŠTÚDIA ZDRAVIA


predplatitelia





Copyright (C) 2007 - 2017 Magazín LUNA, s.r.o., ISSN 1337-6179, web solution and visual design (C) 2007 SYNAPSYS, s.r.o.
(verzia aplikácie 4.14)