Praktické používanie Zákona o konkurze a reštrukturalizácii (ZKR) v reálnom živote
ISSN 1337-6179          dnes je štvrtok 23. novembra 2017, meniny má Klement , zajtra Emília 
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Znamenie:
Kozorožec
Fáza Mesiaca:
1. fáza
Časť rastliny:
koreň
Živel:
zem
Výživa:
soľ
Sila Mesiaca:
vzostupná
Magazín - článok
článok bol uverejnený: 3.7.2008

ZDRAVÉ OSVIEŽUJÚCE NÁPOJE

V letných horúčavách je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim. Výber nealkoholických nápojov je rôzny, no nie všetky spĺňajú zásady zdravej výživy. Pritom osviežujúci a najmä zdravý nápoj si ľahko vyrobíme aj sami.

MÄTOVÁ MALINOVKA

Mäta patrí k bylinám s ochladzujúcim účinkom na organizmus, pritom povzbudzuje trávenie a mierni kŕče. Na nápoj je najlepšie čerstvá.
Potrebujeme: Za dve hrste mätových lístkov, 2 litre čerstvej pramenitej vody, pol dobre umytého citróna, trstinový cukor alebo med.
Ako na to: Mätové lístky dáme do veľkej sklenenej fľaše, zalejeme vodou, pridáme cukor alebo med podľa chuti a na plátky pokrájaný citrón. Necháme na slnku asi 24 stáť. Potom tekutinu precedíme, vytlačíme ďalšiu polku citróna a dáme do chladničky, prípadne hneď podávame c kockami ľadu.


NÁPOJ Z JABLČNÉHO OCTU

Je tiež osviežujúci najmä počas veľkých letných horúčav. Môžeme ho piť aj ako prvý zdravotný raňajší nápoj. Navyše tento nápoj normalizuje pH v organizme.
Potrebujeme: Polievkovú lyžicu jablčného octu, 4dl vody alebo tichej minerálky, lyžičku medu
Ako na to: Ocot zmiešame s vodou a potom v nápoji rozmiešame med. Môžeme nechať vychladiť.


OSVIEŽUJÚCI JOGURTOVÝ NÁPOJ

V horúčavách len málokomu chutí jesť, pre zásobu energie môžeme použiť nasledujúci recept. Je vhodný aj pri redukčných diétach.
Potrebujeme: Kelímok nízkotučného jogurtu (môže byť aj sójový jogurt, kelímok acidofilného mlieka, 1-2 kelímky pramenitej vody, za hrsť čerstvého alebo zmrazeného bobuľového ovocia.
Ako na to: Všetky ingredencie vložíme do mixéra a zmixujeme. Pri použití mrazeného ovocia môžeme hneď podávať. Pri čerstvom ovocí necháme vychladiť, prípadne vložíme namiesto vody pár kociek ľadu, ktoré predtým rozdrvíme tĺčikom.


DOMÁCI ĽADOVÝ ČAJ

Domáci ľadový čaj má tú výhodu, že neobsahuje veľa cukru ani iných náhražok, ako bežne predávané v obchode. Jeho príprava je pritom veľmi jednoduchá a môže osviežiť celú rodinu.
Potrebujeme: Kvalitný zelený alebo čierny čaj, 2 litre vody, dva citróny alebo limetky alebo jeden väčší grepfruit.
Ako na to: Dve polievkové lyžice zeleného čaju zalejeme asi 80°C teplou vodou (nie vriacou, lebo zhorkne), čierny čaj môžeme zaliať aj vriacou vodou. Necháme lúhovať asi 20 minút, potom scedíme. Keď čaj vychladne, vytlačíme do neho citróny alebo grepfruit, najlepšie aj s dužinou. Dáme do uzatvárateľnej fľaše a necháme v chladničke dobre vychladiť. Podľa chuti si môžeme ľadový čaj osladiť troškou medu. Podávame podľa potreby aj s kockami ľadu.


BAZALKOVÝ NÁPOJ PROTI HORÚČKAM

Bazalka je tiež jednou z ochladzujúcich a horúčosť sťahujúcich bylín. Preto sa tento nápoj hodí najmä ako prevencia pred úpalom či na sťahovanie horúčky z tepla. Je osviežujúci a ochladzujúci.
Potrebujeme: Za hrsť bazalkových listov (najlepšia je čerstvá bazalka), pol litra vriacej vody, 1 citróna alebo limetky, med
Ako na to: Bazalkové listy zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať. Po vychladené scedíme, pridáme šťavu z citróna a med. Necháme v chladničke vychladiť, prípadne podávame hneď s kockami ľadu.


NÁPOJ Z UMEOCTU

UME OCOT dostanete v predajniach zdravej výživy či bioobchodoch. Vzniká prirodzenou fermentáciou japonských sliviek umebošiek. Obsahuje mnoho cenných proteínov a minerálnych látok, najmä vysoké percento vápnika, fosforu a železa. Je silný neutralizátor kyslého prostredia, a ako vieme, všetci sme prekyslení, a to najmä v letných horúčavách. Ume ocot sa používa sa najmä do šalátov, k ochuteniu polievok a pod. Najmä v letných mesiacoch je umeocot v podobe nápoja osviežujúci, posilňujúci (pomáha odolávať horúčavám) a tiež podporuje trávenie.
Ako na to: Na približne 3dl vody použijeme jeden vrchnáčik z umeoctu (asi 1-2 kávové lyžičky – podľa chuti). Nápoj chutí trochu slano, ale najmä v horúčavách pôsobí blahodarne. Pijeme priebežne počas celého dňa po dúškoch. Ak nám nechutí, pridávame ho ako ingredienciu do čerstvých najmä zeleninových štiav a nápojov.


IONTOVÝ NÁPOJ Z KOLOIDNÝCH MINERÁLOV

V letných horúčavách je veľmi vhodné piť nápoje s dostatkom minerálnych látok a stopových prvkov, o ktoré počas tohto obdobia vo veľkom množstve prichádzame nielen potením, ale aj snahou organizmu vyrovnať kyslejšie pH v našom tele. Ideálnym prírodným prostriedkom na doplnenie týchto živín je aj koncentrát koloidných minerálov DIOCEL BIOMINERÁL. Obsahuje vyváženú skladbu prírodných koloidných minerálov v organickej forme, ktorá je pre človeka najvyužiteľnejšia. Pôsobí na organizmus vzpružujúco, pomáha zvládať horúčavy a najmä zabraňuje veľkému úbytku minerálov z tela človeka. Okrem toho znižuje riziko vzniku osteoporózy, zlepšuje stav zubov, kostí, pokožky a vlasov a je veľmi vhodný pre ochorenia hormonálneho systému a diabetikov. Koloidné minerály navyše podporujú činnosť obličiek, lymfatického systému a urýchľujú spaľovanie tukov.
Ako na to: Pre dospelých na iontový nápoj z Diocelu je vhodná dávka 30-60 kvapiek do pramenitej vody (1,5 až 2 litre) pre deti 15-20 kvapiek do 0,5 až 1 litra vody. Popíjame v priebehu celého dňa po dúškoch. Diocel Biominerál môžeme pridať aj do ľadového čaju či iných nápojov, ktoré si pripravíme na celodenné uhasínanie smädu.


OSVIEŽUJÚCE BURRITO

Blahodarný vplyv na odstránenie únavy, prekyslenia a osviežujúce účinky najmä na nervovú sústavu má amazonská rastlina Wendita Calysina, prezývaná aj BURRITO. Okrem celkového harmonizujúceho vplyvu má vynikajúci účinok na tráviaci systém a celkový metabolizmus. Podporuje činnosť pečene a sleziny. Okrem osviežujúceho vplyvu a vplyvu pri prekyslení organizmu má pozitívne účinky aj pri prejedení, intoxikácii alkoholom a inými látkami. Obmedzuje nadúvanie a pomáha brániť degenerácii našich buniek. Obmedzuje tiež stres a vnútorné napätie. Najmä pre jeho lahodnú chuť je vhodný nielen ako samostatný čaj, ale môže sa pridávať aj do iných napríklad hore uvedených nápojov na celkové osvieženie a harmonizáciu celého organizmu. Vynikajúco chutí ako základ pre ovocné či zeleninové nápoje a ľadové čaje.
Ako na to: 2-3 čajové lyžičky byliny zmiešame s 3 litra vody. Povaríme na miernom ohni 3 minúty a scedíme. Popíjame samostatný alebo ako prídavok v iných nápojoch v priebehu dňa do 17. hodiny. Čaj môžeme prisladiť medom.



autor článku: Daniela Kellerová (vizitka autora)


Zaradený v rubrike: Radíme si navzájom (všetky články v rubrike)
Článok bol prečítaný: 12060 krát

Fotogaléria ku článku

Zobraziť detail obrázku...
Foto: archív autora

Súvisiace informácie

Ponúkate službu alebo produkt súvisiace s článkom? Toto je miesto pre Vašu reklamu. Neváhajte a zviditeľnite svoje podnikanie! Pridajte SEM svoj odkaz vo forme textu alebo obrázku, alebo s kontaktnými údajmi o Vás.
Ak chcete pridať Vašu reklamu pod tento článok, napíšte nám na náš email: redakcia@magazinluna.sk



predplatitelia





Copyright (C) 2007 - 2017 Magazín LUNA, s.r.o., ISSN 1337-6179, web solution and visual design (C) 2007 SYNAPSYS, s.r.o.
(verzia aplikácie 4.14)